27 Mayıs 2011 Cuma

İSKENDER KEBABIMIZ

İskender kebap

İskender Kebap, veya kısaca İskender, Bursa yöresinin meşhur kebap yemeklerinden biridir. 1867 yılında Kayhan Çarşısı'nda başlamıştır. Aslında temel malzemesi Döner olsa da, İskender'i İskender yapan, üstündeki tereyağ, domates sosu, yanındaki yoğurt ve altındaki yağlı pide parçalarıdır. Ayrıca, İskenderin eti herhangi bir dönerin etinden farklıdır.İskender kebabının yapıldığı et Uludağ kekiği ile beslenen koçlardan elde edilir. İskender etinin yağı daha az olur. Kullanılan domates sosu ve yoğurt da kaliteyi çok etkilemektedir. İskender'e sadece döner gözüyle bakmamak gerekir.
Çoğu lokanta kıyma karışımı dönerden yaptıkları İskenderleri müşterilerine sunmaktadır. Bu da, iyi İskender yapılan yerlerin parmakla gösterilecek kadar az olmasına yol açmaktadır. Hatta Bursa'dan başka şehirlerde yiyeceğiniz İskenderin tam olarak İskender tadında olmayıp, normal bir et yemeğine benzediğini söylersek, yanlış yapmış olmayız. .

Hazırlanışı [değiştir]

  • Aynı döner gibi, İskender'in döner eti dikey biçimde duracak şekilde bir şişe geçirilir.
  • kömür ateşinde pişirilir.
  • Piştikçe dış tabaka Döner bıcağıyla yaprak gibi dilimlenir.
  • Bu dilimler, tereyağlı pide parçalarının üstüne serilir.
  • Yanına yoğurt koyulduktan sonra veya serpme (çırpılmış yoğurt), isteğe göre üzerine tereyağ ve domates sosu serpilerek servis yapılır.Yanında GELENEKSEL İÇECEĞİ OLAN KURU ÜZÜMDEN YAPILMA ŞIRA İÇİLMESİ TAVSİYE OLUNUR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder